Inspiration til temasporet Klima og Bæredygtighed
Eksempler på hvordan borgere får mere varierede naturoplevelser gennem kunst og kultur:
NAKUWA arbejder med bæredygtig turisme
Igennem Interreg-projektet NAKUWA har man i Nationalpark Vadehavet arbejdet med, hvordan kunst og kultur kan få borgere og turister til at få mere varierede kulturoplevelser i tid og sted.
Læs mere om NAKUWA på Naturpark Vadehavets hjemmeside
Blomster bygger broer
Interreg-projektet, Blomster bygger broer” arbejder ligeledes med udvikling af kultur-og turismeoplevelser på tværs af grænsen, der appellerer til en mere bæredygtig brug af kultur og natur.
“Blomster bygger broer” er et tysk-dansk havefestival- og turismeprojekt i regionen omkring Flensborg Fjord.
Læs mere om “Blomster bygger broer” på projektets hjemmeside
Se videoen og kom med ud til Vadehavet og ind i baggrunden for projektet. NAKUWA er et dansk/tysk samarbejde med fokus på bæredygtighed.
Eksempler på hvordan kunst og kultur får borgerne til at tage stilling til natur, klima og bæredygtighed
“Havfald” gør havets affald til kunst
Igennem det dansk-tyske projekt “Havfald” har danske og tyske elever fået øjnene op for skraldeproblematikken i havene. I fællesskab samler eleverne skrald og laver derefter et kunstværk ud af skraldet.
“Talking Landscapes”er samtaler med hinanden og naturen
Aabenraa kommunes forsøgsprojekt i regi af Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig ”Formidling on site” udfordrer borgernes blik på naturen. Med projektet ”Talking Landscapes” undersøger det omvandrende folkemøde vores forhold til hinanden, til omverdenen og til naturen gennem iscenesatte samtaler i det danske landskab.
Læs mere om Talking Landscapes på Kulturregion Sønderjyllland-Schleswigs hjemmeside
AiR-Assens giver naturen en stemme
Initiativet AiR-Assens har siden 2017 sat fokus på, hvordan kunst og kultur kan give naturen en stemme. Det sker via et artists-in-residence program med udgangspunkt i emnet ”Caring for the planet – nature, ecology and sustainability”.
Læs mere på AiR-Assens hjemmeside
Danske og tyske elever havde ingen problemer med at finde skrald i havet, da de deltog i projekt “Havfald”. Foto: Projekt “Havfald”
Affald blev transformeret til kunst, da danske og tyske elever deltog i projektet “Havfald”. Her billede fra den flotte fernisering. Foto: Projekt “Havfald”
Eksempler på, hvordan kunst og kultur kan øge forståelsen for naturen
“Upcycling på tværs” giver viden om naturvidenskab
I det dansk-tyske projekt ”Upcycling på tværs” i regi af Interreg-projektet KursKultur 2.0 har danske og tyske elever fremstillet genstande og kunstværker af genbrugsmaterialer og derved fået en større forståelse for naturen og naturvidenskabelige fænomener.
Se film om projektet her på siden.
Landart på Langeland med internationalt niveau
TICKON – Tranekær Internationale Center for Kunst og Natur på Langeland viser landart-værker skabt af internationale kunstnere.
Værkerne bygges på stedet af organiske materialer og er dermed en integreret del af den stedbundne natur, samtidig med at de er udsat for naturens nedbrydende kræfter. På den måde oplever man livets cyklus i kunstnerisk form.
Se hvordan eleverne arbejder med upcycling af genbrugsmaterialer i videoen og hør om tankerne bag projektet.
Eksempel på hvordan kunst og kultur skaber bevidsthed omkring konfliktende verdensmål
Lær om verdensmål i Sønderborg
Sønderborg kommunes nyetablerede Center for Verdensmål er et oplevelses- og videnscenter, som byder på læring og oplevelser om bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål.
Læs mere om Center for verdensmål på hjemmesiden
Fremtidsbibliotek med blikket rettet mod verdensmål
Zukunftsbibliotheken er et netværk af biblioteker, som sætter fokus på FN’s 17 verdensmål via arrangementer, tilbud og aktiviteter.
Læs mere:
Klik ind på Zukunftsbibliotheken og læs mere