Oplevelser til børn og familier

Opsamlingen fra workshoppen på Kulturtræf 2022 den 22. september

Charmen ved denne workshop var at pointerne i høj grad lå hos den enkeltes oplevelse med det sanselige og ikke i noget, der foregik på en scene eller i fremlæggelser. 

Vi forsøger dog alligevel at opsummere dagen og oplevelserne her: 🙂

På dette tema-spor kom sanserne i spil fra første færd.

De 25 deltagere kom ind i et mørkt rum, hvor de skulle finde deres stol i tusmørke.

Her lagde Liv Vester Larsen og My Lambertsen, som står bag projektet “Creative – without Nature?” ud med at bede deltagerne om at lukke øjnene og transformere sig selv. 

Deltagerne skulle lægge tankerne til tørre og træde ind i børnerummet, men også finde voksensrummet med rum for refleksion.

Deltagerne skulle derefter fysisk bevæge sig ind i et andet rum for at få et klistermærke, hvor det fremgår, at man nu er ambassadør for naturen – i sig selv et lille greb i værktøjskassen for at skabe samhørighed til projektet og mellem deltagerne og hjælpe på synliggørelsen, når man er kommer hjem fra en oplevelse. 

Deltagerne var på fem workshops i løbet af dagen: 

  1. De skulle finde ting i naturen og lave små livevideoer med effekter på og bruge tingene også på noget så oldschool som en lysbillede-fremviser og overheadprojekter. Liv og My kalder det “skyggeteater”. 
  2. I bedste DJ-style skulle deltagene mixe lyde fra naturen med små ord og farver, der dukkede op i deres tanker, mens de lyttede til lydende. Ord som” sølv”, “regn”, “tordenvejr” blev mixet ind i musikken. 
  3. Der var også tre refleksionsworkshop. Først med det vigtige spørgsmål: “Hvordan kan vi styrke samarbejdet mellem kultur- og naturaktører?” Der var flere svar på det spørgsmål. Blandt andet, at man skal gøre det nemt. En deltager havde lavet en liste med alle kulturperler i områder, så kulturinstitutionerne bare kunne “ta´ for sig”. Et andet svar på spørgsmålet var, at det er godt at lære hinanden at kende på kryds og tværs indenfor kultur- og natur-feltet. 
  4. På en workshop var der helt og aldeles ro til at refleksion i græsset. Deltagerne skulle lytte, fornemme, mærke og sanse naturen. Derefter drøftede de blandt andet, hvor meget ramme/styring man skal sætte på sådan en refleksion, og hvor meget eller måske faktisk hvor lidt viden, man skal hælde på deltagerne – at man måske i højere grad skal skabe en god ramme for samvær for familier end at have en stor forventning om at hælde viden på i højkoncentrerede mængder. 
  5. I sidste refleksionworkshop skulle deltagerne tænke tilbage til en stor naturoplevelse, som de havde haft som barn og derefter en, de havde haft som voksen. Refleksionen gik blandt andet på, at man som voksen måske nemmere kan blive i tvivl om, hvad der egentlig kvalificerer sig som en stor naturoplevelse. 

Som om det ikke var oplevelser nok i oplevelses-temaet, så var der også et oplæg fra Merete Essenbæk fra Museum Sønderjylland om projekt “Vadehavet i en kurv”, som er en sanketur, og om museets læringsforløb om diger og sluser.

De har gjort sig nogle erfaringer, som gør, at de blandet andet har fokus på mere forventningsafstemning med lærere og på at sikre det sanselige og virkelighedsnære. F.eks. får børnene de museumsgenstande, der tales om, i hånden. 

Tema-sporet blev afsluttet med en lynhurtig gruppe-refleksion – hvad har vi lært i dag?

  • At man skal sætte rammen. 
  • At man skal huske variation. 
  • At man skal sætte gang i alle syv sanser. 
  • At man skal skabe noget unik og sjovt. 

“Creative – Without Nature?” sørgede for en stemningsfyldt dag med temasporet Oplevelser for børn og familier. Deltagerne fik rørt deres kreative muskler og sanser i workshop-delen.

Materiale om inspiratorer og facilitator af temasporet "Oplevelser til børn og familier"

Se filmen fra Creative – without Nature? // SLØR Visual Performance

Music, text and performance: Liv Vester Larsen Visuals, coreography and film: My Lambertsen Film, mentor: René Odgaard, Soundtechnic: Peter Hellesøe

Inspirator på K22: Museum Sønderjylland inddrager naturen og kulturarven i undervisningsforløb

Museet har med projektet “Den gode formidling” afprøvet, hvordan den omgivende natur og kulturarv kan bidrage til anderledes undervisning. Både elever og ansatte på museet fik gode erfaringer, som de vil dele ud af på Kulturtræf 2022.

Læs mere om projektet på Museum Sønderjyllands hjemmeside 

Eller læs om hvordan Kulturregion Sønderjylland-Schleswig støtter projekter der bidrager til at øget interessen for den fælles kulturarv i grænselandet og nabolandets kultur og historie.

Klik ind på kulturregionens hjemmeside her

Se filmen om Museum Sønderjyllands projekt “Den gode formidling” og hør de gode erfaringer.

Inspirator på K22: Øhavsmuseet, det prisvindende museum i Faaborg.

Med snorkleture til stenalderen, ture i gennemsigtige kanoer og den prisvindende udstilling ”Mærk dig selv”, har Øhavsmuseet slået sig fast som en af landets mest inspirerende kultur- og naturinstitutioner. 

I løbet af Kulturtræf-dagen vil en af museets mange dygtige formidlere gøre os klogere på, hvordan Øhavsmuseet arbejder med at få børn og familier til at opleve naturens magi på egen krop.

Læs meget mere om museet og de mange spændende oplevelser for børn og familier

“STOP! Bliv stående et øjeblik. Før du træder ind her, skal du bede om tilladelse!”

Sådan guider den bløde, rolige stemme dig indenfor i Øhavsmuseets prisvindende, magiske udstilling “Mærk dig selv”. Filmen giver en forsmag på oplevelsen og indholdet i udstillingen

Inspiration fra andre projekter med fokus på "Oplevelser til børn og familier"

Eksempel: “Insektskoven” interaktivt formidlingsprojekt

Se skoven som hund, menneske eller insekt! Gennem VR får børn og voksne indblik i kunstværket “Insektskoven”. Værket drog rundt i de fynske kommuner og gav deltagerne mulighed for at se den fascinerende installation, som fysisk befandt sig på Amager ved København.

Læs om projektet på Kulturregion Fyn’s hjemmeside

Eksempel: Voldgravens fortællinger – kanotur med lydfilm

Voldgravens fortællinger er en historisk kanotur på Nyborgs voldgrav. Deltagerne sejler på voldgraven og hører samtidig lydfilm om Nyborgs dramatiske historie. Projektet var en overvældende succes for arrangørerne og tiltrak et stort publikum.

“Voldgravens fortællinger” er produceret af Østfyns Museer og Bastionen.

Se indslag fra TV 2/Fyn om projektet ved Nyborg Slot

Flere eksempler og inspiration bliver tilføjet løbende…..

Arkiv fra programmet på Kulturtræf 2022 den 22. september

Læs om indholdet i temasporet "Oplevelser til børn og familier"

Dagens program for temasporet “Oplevelser til børn og familier” har både fokus på netværk, samskabelse og ny inspiration til dig der arbejder med oplevelser for børn og familier eller ønsker at udvikle nye projekter til målgruppen.

Gennem et inspirerende formiddags- og eftermiddagsprogram, møder du en række inspirator, som har erfaring med at skabe indhold til børn og familier med naturen, som omdrejningspunkt.

Temasporet behandler spørgsmålene:

  • Hvordan gør vi Kultur/Natur/Kulturarvs-oplevelser mere interessante for børn og familier?
  • Hvordan styrker vi det tværfaglige samarbejde mellem kultur/natur-aktører?
  • Hvor/hvem er det uopdyrkede potentiale i region Syddanmark?

Formiddagens program

Du vil få inspiration og viden om, hvordan dagens inspiratorer arbejder med at iscenesætte naturen og kulturhistorien på nye måder, som gør kultur/naturprojekter relevante for børn. I løbet af formiddagen vil du også komme igang med praktiske øvelser i workshop-form.

Oplev blandt andre:

  • Museum Sønderjylland
  • Øhavsmuseet

Eftermiddagens program

Workshop v. Creative without nature

Her møder du dine tema-fæller i et kreativt rum, hvor I sammen skaber forskellige kunstneriske objekter. Liv Vester Larsen og My Lambertsen sætter scenen og guider jer gennem kreative øvelser og reflektioner.

Her bliver god mulighed for at netværke, når I sammen taler om dagens spørgsmål.

Workshopfacilitator

Liv Vester Larsen og My Lambertsen – Creative Without Nature

De dygtige og erfarne workshopfacilitatorer guider dig gennem dagen.

My Lambertsen og Liv Vester Larsen beskriver rammerne sådan:

“I skal veksle mellem barnerummet og voksenrummet. I barnerummet er sanseligheden til stede og i træder ikke ind i rummet før i har lagt jeres tanker til tørre. I voksenrummet er der tid til reflektion, og i må tage jeres hoved på igen.”

Tilmeld dig allerede nu og vær sikker på at få plads til Kulturtræf 2022